събота, юни 07, 2008

E.ON. competition

Вчера в Нотингамския университет имаше интересно мероприятие, организирано от университета и енергийната компания E.ON. Докторанти, чиято работа е на тематика, свързана с енергия и околна среда, трябваше да представят постер, където да покажат какъв е проектът им, с какво той е полезен и какви са етапите в изпълнението на проекта. Имаше и солиден стимул - 8000 лири стерлинги награден фонд.

Аз разбрах за това от колеги, които участваха. Някои от тях трескаво се подготвяха за представянето. :-) (Писаха постер в последния момент, това ми е доста познато :-) .)

Първата част на събитието, която аз пропуснах да проследя, е била разглеждане на постерите от журито и от участници и посетители. Колко посетители освен участниците е имало не знам точно, но ми казаха, че не са били кой знае колко много, по-малко от участниците със сигурност. Та от всичките може би двайсетина-трийсет постера 6 са били избрани от журито като финалисти, а авторите им съответно е трябвало и устно да представят работата си. Също така посетителите и участниците са имали възможност да гласуват за постера, който най-много им е харесал.
Втората част на събитието, на която аз присъствах, беше представяне на E.ON., както и съвети за подготовка за интервю при кандидатстване за работа. Освен мен имаше още един-двама "зрители". На мен лично ми беше интересно. Знае ли човек, може и да е полезно един ден. :-)
След това представяне дойде часът да бъдат обявени наградените. Първо съобщиха втора и първа награда от вота на посетителите. Съответно 250 и 500 лири. И двете отидоха при мои приятели - съответно при Мануела Рало (Италия) и Сузана Гарсия Лопес (Испания). :-)
После журито съобщи, че има и три специално похвалени работи (specially commended), стимулирани с 250 лири. Една от тези три награди отново отиде при приятел - Аня Каминска (Полша). :-)
Накрая дойде редът за шестте щастливци, избрани от журито. От шесто до четвърто място наградата беше една и съща - 500 лири. Трето, второ и първо съответно бяха възнаградени с 1000, 1500 и 2500 лири. От приятелите тук с 500 лири се обогати Клаудио Авила (Чили), а Сузана удари нови 1500, за да закръгли на 2000 с тези от посетителския вот. :-)
На печелившите - ЧЕСТИТО!!! :-)

Освен това от Е.ОН. бяха оставили на една маса една купчина химикалки и енергоспестяващи крушки (Филипс) за раздаване за участниците и няколкото посетители, останали докрая. Голямо шоу беше. :-) Някои заграбиха по цели 3 крушки. :-) Авантата си е чиста печалба. ;-) Особено като знам какво са цените на тези крушки... И аз щях да взема, ама и без това си имам достатъчно багаж за на връщане, така че се въздържах. :-) Всъщност, взех си една химикалка.
Имаше, естествено, и кафе и чай, плюс няколко вида сладкишчета. Тук вече не се въздържах. :-)

След това отпразнувахме подобаващо в един често посещаван от студенти и докторанти пъб близо до университета. :-)

Време е и в България да се случват такива неща. Наистина вече се правят опити от ръководството на Химическия факултет на СУ за такава връзка университет-фирми, но нещата могат да бъдат къде-къде по-добре. Това събитие е един добър пример.

Няма коментари: