неделя, април 06, 2008

Няколко часа в Уолатон парк

Както писах в предишния си постинг, днес от 9 до 1 времето беше слънчево и реших да използвам това да се разходя из намиращия се съвсем наблизо парк Уолатон със замъка Уолатон. Замъкът Уолатон е сграда от края на 16 век. Принадлежала е на фамилията Уилоуби, но от 1925 е собственост на Нотингам Корпорейшън. Не съм я разглеждал цялата все още, но от това, което съм видял, най-много ме впечатли природонаучният музей с богата колекция от животински видове, събирана в продължение на много години. Предполагам, че са истински и са били препарирани. Много от птиците са поставени в специални отделения, нещо подобно на аквариум, където около тях са сложени елементи от естествените им местообитания, също гнездата им и яйцата им. Наистина е впечатляващо! Впечатляващо е и да видиш да висят над теб на стената глави на бизон, няколко вида антилопи и какви ли не още.
В странична сграда има и индустриален музей (на снимката долу е сградата вляво), който още не съм посещавал.


Около самата сграда има много красиви градини. Едната е Sensory garden, която е предназначена за хора с увредено зрение.

В нея има 8 кътчета, във всяко от които има специално подбрани растения заради структурата, цвета и аромата им.
Освен растения, наоколо щъкат и разни животинки. :-)

Наблизо има и градина на закрито - Camellia garden. Построена е през 1823 и се смята за най-старата сграда от чугун на острова. Снимки от нея за сега нямам.

По алеите из парка има множество пейки за отмора на посетителите. И всяка една от тях е посветена на някого.

Самият парк е над 200 хектара. В него от над 400 години живеят и два вида елени. Има частно голф игрище. Има и езеро. Ето някои от обитателите всъщност:

Някои от пернатите често имаха спречквания помежду си. :-)


Гарваните пък се радваха на дадената им храна от хората. В момента, в който докопваха залъка, хукваха да го ядат на спокойствие.


Макар и с доста вкочанени ръце от студа, си тръгнах доволен от хубавото време и хубавите гледки. Пък и вече се задаваха облаци. Не ще и питане, че пак ще се навъртам из парка. :-)

3 коментара:

Анонимен каза...

:-)Марко, като истински майстор на разказа, вместо да пишеш постинги, що не вземеш да станеш направо журналист на свободна практика, обаче от тези, които ще публикуват от България за Обединеното кралство, та да чуят и те за нас!:-)). И без това си си професионалист, и "запазена марка" си имаш вече :-)))....

Марко каза...

(Миг-миг)... Моля?!
Ха-ха! :-)
Ми що пък да не взема да стана. :-P
Само че за да пиша за BG в UK, трябва добро владеене на английски.

Анонимен каза...

:-)Хайде, хайде, знаем, че си максималист, по-добре вземай мерки по въпроса :-)))