неделя, април 27, 2008

Разходка в резервата "Атънбъро"

От едни брошурки за обекти в и около Нотингам разбрах, че на няколко километра от центъра на Нотингам се намира резервата "Атънбъро" заедно с посетителския център "Атънбъро". Реших да се разходя и до там.
Мястото е кръстено на прочутия британски природолюбител, природозащитник и филмов деец сър Дейвид Атънбъро. Намира се на мястото на изоставена кариера за инертни материали, точно до река Трент. Резерватът е открит през 1966 г. от Атънбъро, а преди няколко години пак той е открил и посетителския център, който е едно много интересно място и особено за малчуганите предлага много възможности за игра и едновременно с това опознаване на природата. По-голямата част от площта на резервата е заета от езера. Там могат да се видят множество водоплаващи птици, както мигриращи, така и постоянно гнездящи. Има и гнездящи на земята и посетителите са известени за това чрез табелки, чрез които биват помолени да не се разхождат еди къде си, за да не разрушат скритите в тревата гнезда. Кучета без каишка не се допускат. Начинът за придвижване е по няколкото пътеки за посетители, минаващи около и през резервата. Има една наблюдателница, от която човек може да си гледа птиците, без те да го забелязват. Интересно е също, че онази голяма електроцентрала, за която споменах в разказа си за екскурзията до Стратфорд, се намира доста близо до този резерват и изглежда доста застрашително. Гледаш си езерото... и в горната част на кадъра нахално ти се намърдват едни комини... или по-точно коминища...
И все пак тези комини не могат съвсем да попречат на насладата от спокойствието, което цари в резервата, и от досега с природата. Очевидно и на птиците не им пречи това, че наблизо има някакви странни високи гладки димящи обекти.
Ето няколко снимки. Повече могат да се видят тук.

























Няма коментари: