неделя, април 06, 2008

Ех това английско време...

Я да се включа пак наживо от Нотингам. За тази събота и неделя нямах конкретни планове. Все още не съм мръднал извън града, чакам да се пооправи времето. Ама май ако на това разчитам - спукана ми е работата. Тук си е валежно през цялата година. Например за Манчестър, който е на стотина километра от тук, в Уикипедия е дадена повече информация за климата и оттам се вижда, че вали почти постоянно през цялата година, като средният брой дни с валежи за месец е около 13-18. Супер, нали?! :-)

Много се е изписало и изприказвало за английското време, но нищо не пречи и аз да добавя впечатления. Та според тези впечатления синоптиците тук не могат да предвидят добре даже утрешния ден, що се отнася до валежите. Температурата я познават доста точно. Вятър дали ще има и колко силен - също. Обаче дали ще вали си е Божа работа. Времето тук бих го сравнил с времето в България в планините. Винаги може да те изненада.
Например в петък вечерта погледнах прогнозата в интернет и за събота даваха сутринта слънчево, а по-късно през деня облаци и вероятност за валеж 20%. Наистина към 9 часа небето беше ясно и грееше слънце, но ето как изглеждаше въпросната сутрин към 10 и нещо:


През деня валя общо 3 пъти, а слънцето се показваше сравнително рядко.

За днес пък петъшната прогноза казваше, че вероятността за валеж ще е 50 или 60%, не си спомням точно. Е, познаха, че ще вали, но заваля чак към 3 следобед, и то сняг (трябва да се признае, че познаха, че може да е сняг; все пак даваха температури от -2 до +7 градуса). Поваля, поспря, показа се слънце, пак заваля сняг... Така два-три пъти. През нощта също е валял сняг, около 1 см имаше по тревата. На места се задържа до обяд. Иначе между 9 и 1 си грееше хубаво слънце, макар че беше доста студено.

Преди няколко дни пък сутринта беше облачно, мрачно, заваля сериозен дъжд, но след около 5-10 минути по небето вече нямаше и следа от облак.

Луда работа! Та си е нормално в Англия времето да е сред основните теми за разговор. :-)

1 коментар:

Анонимен каза...

Mnogo sym dovolen ot iz4erpatelniq i presyzdaden po neveroqten na4in razkaz!!!
Mitru66666666